Contemporary Art Romania

27 November 2008

Berlin – Symphony of a Great City


Berlin – Symphony of a Great City, 1927
Regia: Walter Ruttmann/ Coloana sonora: Sillyconductor/ Concept: Ana Szel

Duminica 30 noiembrie, 19h00
MNAC, Calea 13 septembrie
.............................................

"Since I began in the cinema, I had the idea of making something out of life, of creating a symphonic film out of the millions of energies that comprise the life of a big city."Walter Ruttmann

"E suficient sa vezi imaginile cu coada ochiului si sa iti dai seama ca fiecare capitol are un ritm propriu, determinat de frecventa miscarilor personajelor. O data gasite si identificate ca BPM, munca mea a fost pe sfert rezolvata". Sillyconductor

Intre documentar si experiment artistic, "Berlin: simfonia unui mare oras" este o inregistrare fascinanta a unei singure zile din Berlinul anilor '20. Impartit in cinci acte, filmul capteaza detaliile orasului pe care il vedem cum se trezeste dimineata, se pune in miscare, munceste, se joaca, alearga, maninca, sare de pe pod, danseaza si apoi adoarme la loc. Acest film spune "pass" artificialitatii filmelor expresioniste ale vremii, lasind citiva cameramani sa patrunda in vitrinele orasului si sa-i filmeze pe cei care il tin in viata.

Coloana sonora originala, compusa de Edmund Meisel, era o opera jazz pentru o orchestra de 75 de instrumente. Filmul a fost editat ulterior pentru un matching perfect cu imaginile. Din pacate, varianta lui Meisel s-a pierdut.

Versiunea din 2008 a artistului roman Sillyconductor incearca aceeasi abordare. Noul soundtrack a fost realizat exclusiv cu instrumente acustice: colaje si suprapuneri de orchestre simfonice, voci, manipulari de banda, inregistrari de instrumente exotice sau disparute, serpent, bubble organ, tambura, etc. Zgomotul motoarelor de avion e emulat de un cor coborit mult ca tonalitate. Pocnetele vinilului degradat sint reproduse de procesorul suprasolicitat al calculatorului. Rezultatul e un soundtrack care colectioneaza intrumentele inceputului de secol intr-un singur fisier audio, adaptindu-le constructiei muzicale actuale: aproape techno ca forma, aproape simfonice ca fond, aproape jazz ca nuante.

.......................................................

Partener : BRD
Parteneri media: igloo, feeder, rfi, arhitectura, 24fun, republik

..............................
MNAC
Palatul Parlamentului/ Str. Izvor, aripa E4,  Bucharest (RO), 050563
tel: +40 21 318 91 37/ fax: +40 21 318 91 38, www.mnac.ro
Miercuri/ Wednesday-duminica/ Sunday 10h-18h


24 November 2008

Şcoala Generală: Design grafic şi politică în România

Luni 24 noiembrie 2008 ora 19.00 Apartamentul 17

Design grafic şi politică în România

Imagine: stencil in Bucuresti, 2004, autor: Miloš Jovanovic


Anunt:
Elevii Şcolii Generale vă invită la ora de Design grafic şi politică în România.
În prima parte a întâlnirii, Miloš Jovanovic, graphic designer şi editor de benzi desenate (Hardcomics, Aooleu!), va face o prezentare a lucrărilor şi proiectelor sale de publicaţii, urmată de analiza şi intervenţia asupra afişelor de campanie electorală (pe care vă invităm să le culegeţi de pe stâlpi în drumul spre Apartamentul 17!). Înainte să se sune de ieşire vom vorbi despre cum se face imaginea politică în RO, despre campania electorală şi despre ce înseamnă democraţia participativă (user friendly) cu câţiva dintre oamenii din culise şi de pe câmpul societăţii civile. Nu vom avea politicieni invitaţi (deşi tot ce se poate să apară câţiva de capul lor, curtea şcolii le e deschisă), în schimb vor interveni Mircea Topoleanu (copywriter, GMP), care lucrează la campania PD-L, Andrei Trandafira şi Vlad Tarko (iniţiatori ai comunităţii participative schimbalumea.ro).

Nu uitaţi afişele şi toate întrebările enervante despre politica de Dâmboviţa.


Linkuri web:
Miloš Jovanovic
http://www.hardisco.com/
http://www.itsmonday.ro
http://www.hardcomics.ro/
http://www.aooleu.ro/

Andrei Trandafira si Vlad Tarko
http://schimbalumea.ro/


Luni 24 noiembrie 2008 ora 19.00 Apartamentul 17 este la CNDB
B-dul Nicolae Balcescu nr. 2 (TNB, latura nordică - acces lângă Lăptăria Enache, etaj 3/4), la Mediateca.




23 November 2008

Unsculptured la Atelier 35


Atelier 35 va invita la vernisajul expozitiei "Unsculpted" - sambata 22.11.2008 ora 19:30

"Unsculpted" este rezultatul colaborarii a 5 artisti din Germania si Austria.
Fiecare pozitie reconsidera strategiile artisitice derivate din modernitate in contextul
artei contemporane. Subiectul principal si elementul de legatura al fiecaruia este
confruntarea si combinarea diferitelor media in sensul dizolvarii granitelor dintre diferite
discipline ca pictura, sculptura, filmul si fotografia

Artistii implicati sunt: Clemens Hollererl (www.clemenshollerer.com),
Timo Kube (www.timokube.de),
Gregor Gleiwitz (www.gregorgleiwitz.com),
Erika Hock
Sebastian Wickeroth (www.wickeroth.de)

Expozitia va fi deschisa pana pe data de 22.12.2008. Contact: Vlad Ionescu 0744996547.

Atelier35
contact@atelier35.eu
www.atelier35.eu
atelier35.blogspot.com
Str. Selari, nr 13, sector 3, Bucuresti
Atelier35 este un spatiu expozitional al Uniunii Artistilor Plastici din Romania destinat tinerilor pana in 35 de ani. Atelier 35 promoveaza cercetarea artistica experimentala, noile mijloace de expresie si comunicarea intre medii.

FACEHUG


[click to see bigger]

FACEHUG is pleased to announce the launch of its second issue by the Swedish artist Johanna Gustafsson Fürst.
The edition will be presented in two consecutive, interdependent acts, drawing the spectator into a direct contemplation
upon the veils constituting our perception of textual and phenomenal materiality.

FACEHUG is a conceptual text project initiated in 2007, inviting one individual artist each year to interpret the medium
of the art publication into an optional format and edition, originating in the textual framework of each artist.

17 November 2008

Scoala Generala

Imagine: Stencil graffiti in Ploiesti


Scoala Generala

Este o scoala de tipul scolilor libere si care va functiona la Apartamentul 17. La Scoala Generala mediul traditional universitar, elitist, academic si ierarhic este inlocuit de unul relaxat, modest dar propice transferului de cunoastere.


Prima Intalnire: SUNA CLOPOTELUL
Luni 17 noiembrie 2008 ora 19.00, Apartamentul 17


O intalnire in care se va discuta despre necesitatea unei scoli libere, formula de functionare, programul scolii etc...

Luni 17 noiembrie 2008 ora 19.00 Apartamentul 17 este la Centrul National al Dansului, B-dul Nicolae Balcescu nr. 2 (TNB, latura nordică - acces lângă Lăptăria Enache, etaj 3/4), la Mediateca.

08 November 2008

Petitie Buget ICR catre Guvernul Romaniei

Guvernului Romaniei

Reducerea bugetului Institutului Cultural Roman pe anul 2009 este un act anticultural al Guvernului Romaniei condus de dl. Calin Popescu Tariceanu! Arta romaneasca are nevoie de bani pentru a se face cunoscuta in strainatate iar artistii romani trebuie sa fie prezenti in circuitele culturale internationale! Semnati petitia deschisa pentru sustinerea bugetului in forma propusa de echipa ICR.

Semnatarii

07 November 2008

Bogdan Ghiu - Scrisoare deschisa catre artisi si catre intelectuali

Cine (mai) ia apararea ICR-ului? Unde ne sint expertii?

Eu am protestat pe principii fata de masura de reducere a bugetului ICR, de provocare, altfel spus, a unei cenzuri economice printr-o cenzura politica mascata, indirecta. Protestez din principiu, epidermic, la orice manifestare cenzoriala.

Dar nu-i vad si pe alti intelectuali si artistii romani sa o faca. De ce? Unde sint artistii romani pe care i-a promovat ICR-ul? Si unde sint, mai ales, expertii care, sper, vor fi fundamentat, cu expertiza lor, interna si internationala, deciziile ICR privitoare la selectia de lucrari si de autori, la exportul de arta contemporana romaneasca?

O vaga si sumbra banuiala ma incolteste: ICR – captiv al unor „gasti” si coterii mai mult sau mai putin artistice de interese marunte, meschine, pur egoiste, care vor fi reusit sa compromita, profitind marunt de ele, generoasele si modernele principii de organizare institutionala ale ICR.

Atit de scirbos romaneasca sa fie intreaga afacere? Si atit de penibil, eu, cu idealismul meu principial?

De ce nu vorbeste nimeni, pe fata? Inconstient si implicit, nu se stie daca si de cine sfatuit, gestul prim-ministrului Tariceanu ar trebui, poate, sa functioneze ca un avertisment pentru de-balcanizarea vietii artistice romanesti. Dar pentru a functiona cum trebuie, acest avertisament corectiv, pripit si abuziv tradus printr-o decizie financiara muta, ar trebui, tocmai, discursivizat, explicitat public.

Vorbiti, domnilor!
Vreau sa aud protestele membrilor board-urilor care decid exportul de arta romaneasca prin ICR. Exista aceste board-uri? Daca exista, de ce nu se exprima public, parasind, las, conducerea ICR la nevoie?

Unde ne snt expertii?
Eu sint doar un amator de libertate, in mare: de mare libertate, de libertate cit mai mare si mai maret, mai inventiv, creator (nu doar creativ) folosita. Caci tocmai libertatea este cea care cheama arta, pentru ca aceasta sa-i dea forma, forme nemaivazute, nu doar pentru a fi oala cea noua a unor ciorbe vechi, reincalzite. Libertatea nu-i un container, o debara si nici macar o locuinta. Este un spatiu intotdeauna nou, care trebuie permanent reinventat, re-creat, reimaginat – cu arta si de catre arta, cu arta ca imbold si ca model etic. Libertatea, in arta, nu-i pentru rutina, si este, moral, un act criminal sa o irosesti doar pentru a te recicla.

Vorbiti, domnilor... Aparati libertatea!
Bogdan Ghiu

5 noiembrie 2008

06 November 2008

7 noiembrie_Emil Moise - Este traditia benefica femeilor?

Feminisme
istorii, spatii libere, democratie participativa, justitie economica
___________________________________________________________

Emil Moise – Este traditia benefica femeilor?
Contestarea preluarii de catre stat a valorilor religioase de inferiorizare a femeilor: teorie, activism, instantele de judecata.

7 noiembrie 2008

orele 18:00

Spatiul h.arta - str. Zugrav Nedelcu nr. 11, Timisoara (intrarea din Splaiul Tudor Vladimirescu)

Prezentarea va conţine descrierea unui parcurs pentru combaterea discriminării femeilor şi pentru schimbarea mentalităţilor ce stau în spatele acestei discriminări şi care o susţin şi chiar o promovează. Voi vorbi despre abordări teoretice, activism şi modul în care poţi aborda în instanţă chestiuni privind practicile religioase de inferiorizare a femeilor, dar şi despre aspecte mai puţin vizibile, care de regulă nu se spun, dar care adesea dau farmec parcursului...
Emil Moise este activist şi profesor de discipline socio-umane. Are ca domenii de interes: cultură şi atitudine civică, etică aplicată, drepturile fiinţei umane, teoria deciziei sociale, promovarea toleranţei şi a respectului faţă de fiinţa umană şi mediul înconjurător.


Mai multe informatii in curand pe: www.feminisme.ro
___________________________________________________________________
Feminisme este sprijinit de: ERSTE Stiftung, Kultur Kontakt Austria, Administratia FCN, Consiliul Local Timisoara, Consiliul Judetean Timis, Autoritatea Nationala pentru Tineret, German Cultural Centre Timisoara, Oesterreichischen Kulturforum.

04 November 2008