Brancusi fotograf
MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI
CONSTANTIN BRANCUSI FOTOGRAF
Expozitia:Constantin Brancusi fotograf
Vernisaj: vineri, 1 septembrie, orele 12.30
Durata: 1 septembrie – 15 octombrie 2006
Locul: Rotonda Salii Auditorium, Muzeul National de Arta al Romaniei, Str. Stirbei-Voda 1-3
Telefon 314.81.19, 313.30.30
Program de vizitare: miercuri – duminica 11.00 – 19.00 (mai-octombrie)
10.00 – 18.00 (octombrie-aprilie)
Gratuit: prima miercuri din luna
Muzeul National de Arta al Romaniei are placerea sa va invite vineri, 1 septembrie 2006, orele 12.30, la vernisajul expozitiei “Constantin Brancusi fotograf”, eveniment inclus in seria manifestarilor pregatite de Muzeul National de Arta al Romaniei cu ocazia Anului Francofoniei.
Expozitia propune o selectie de 40 de tiraje moderne dupa fotografiile originale realizate de artist. Fotografiile infatiseaza diverse aspecte din atelierul artistului de la Paris, imagini ale lucrarilor sale mestesugit si minutios asezate precum si autoportrete ale sculptorului inconjurat de operele sale. Expozitia este posibila gratie generoasei donatii a Muzeului National de Arta Moderna – Centrul Georges Pompidou din Paris, prin intermediul Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta.
La moartea sa in 1957, Constantin Brancusi lasa peste 560 de negative si mai mult de 1000 de fotografii realizate de el insusi. Toate imaginile erau surprinse in spatiul intim al creatorului, in atelier, si ilustrau aspecte legate de creatia proprie. Specialistii au identificat mai multe functii ale fotografiei lui Brancusi. Principalul scop ar fi promovarea operei sale in afara Parisului. Atent la modul in care publicul ii recepta lucrarile, Brancusi a raspandit astfel in lume imagini ale atelierului propriu si ale lucrarilor sale in diferite variante.
Mai mult decat atat, cercetatorii au demonstrat faptul ca Maestrul isi documenta creatia cu ajutorul fotografiei, imaginile constituind o ocazie de a inregistra vizual lucrarea finita, dar si un mijloc de a obiectiva stadiile de creatie ale unei lucrari sau de a stabili locul acesteia in cadrul creatiei sale. Fotografia constituie de asemenea un adevarat manifest vizual pentru opera sa, aceasta forma de exprimare dandu-i ocazia lui Brancusi sa reflecteze asupra sculpturii in general si asupra propriilor lucrari in particular.
O alta categorie de fotografii care vorbesc despre sculptor sunt autoportretele din atelier. «Surprins» in timpul lucrului sau asezat batraneste in fata aparatului, artistul isi gandeste permanent portretul in raport cu opera sa.
Oricare ar fi functia principala a fotografiei brancusiene, fiecare dintre imagini ne dezvaluie felul in care artistul se raporteaza la atelierul si la lucrarile sale.