Contemporary Art Romania

29 November 2007

COLD WAVES de Alexandru Solomon




cu / with
Monica Lovinescu, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Detlev Mehlis, Josy Dubie, Doina Cornea, Richard Cummings, Vasile Paraschiv, Ilie Merce, Ilich Ramirez-Sanchez si altii

imagine / photography
Andrei Butică

montaj / editing
Cătălin F. Cristuţiu

înregistrare sunet / sound recording
Cristian Tarnoveţchi

post-producţie sunet / sound post-production
Titi Fleancu

mixaj sunet / sound mix
Yann Wirthor

muzică originală / original score
Sorin Romanescu / Trust Productions

producător delegat - Ada Solomon
producători - Alexandru Solomon, Elvira Geppert, Paul Thiltges

108 minute, 2007, Romania-Germania-Luxemburg.
_________________________________________________________________
o coproductie : HI FILM PRODUCTIONS, GEPPERT PRODUCTIONS, PAUL THILTGES DISTRIBUTIONS

cu sprijinul / with support from:
CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI, JAN VRIJMAN FUND

dezvoltată cu sprijinul / developed with the support of
MEDIA PROGRAMME OF THE EUROPEAN COMMUNITY
NIPKOW PROGRAMM

in asociere cu / in association with : TELEVIZIUNEA ROMANA, YLE FST Finlanda

27 November 2007

Vernisaj la Galeria 26 / OTA, Nicolae Comanescu - DUST 2.0






Nicolae Comanescu si Galeria 26 / OTA
va invita la expozitia

DUST 2.0


Nicolae Comanescu -
Picturi cu praf

Vernisaj Miercuri, 28 Noiembrie 2007, ora 19.30

DUST 2.0
Aceste lucrari sunt adevarate portrete ale Bercenilor, deoarece sunt produse cu praful specific si neaos al acestui cartier prafuit din prafoasa capitala a Romaniei. Daca a existat vreodata ceva care sa dureze mult mai mult decit alte lucruri, atunci acel ceva trebuie ca este praful Bucurestiului. Mult vreme dupa ce orasul se va fi transformat in praf si pulbere (cu voia Domnului intr-un viitor foarte indepartat), se va mai gasi inca praful sau pentru a depune marturie pentru acest mare oras.
Bercenii lui Nicolae Comanescu sunt foarte realul cartier Berceni unde puteti ajunge cu Magistrala 2 Metro pana la Piata Sudului, sau cu faimosul tramvai 34 de la Gara de Nord (nu as recomanda ruta asta deoarece v-ar lua o vesnicie sa ajungeti acolo). Blocurile de apartamente arata la fel ca nenumaratele blocuri ridicate de fostii conducatori ai trecutului comunist recent, dar imaginile lor fixate in praf sunt diferite.
Si sunt diferite deoarece praful imaginii le este familiar, e un praf care vine din caramizile si mortarul lor, si din zugraveala cojita si cazuta, si din prafuitele strazi, alei si zone verzi din apropiere. Tristetea metafizica a neiubitelor blocuri de apartamente strabate imaginea fixata in praf mai mult decat dintr-o fotografie. In timp ce o poza pastreaza imaginea (semi)perfecta a cladirii, ea este creata din impresia lasata de lumina pe o suprafata fotosensibila. Iar lumina este intotdeauna curata. Picturile din praf ale lui Comanescu sunt facute din materie primordiala, din ceva ce se trasnforma in namol si noroi cu un minim de ploaie.
Mihai Risnoveanu



dust 2 dust

Nicolae Comanescu nu sterge praful. El picteaza cu praf bucurestean o noua fatada.
Praful se asterne peste tot - pe tine, pe mobile, pe pervaz, pe ficusul din camera, pe calculator si pe capota masinii.
Degeaba il stergi. Cu cat se lucreaza mai mult in oras cu atat se strange mai mult. Se sapa acum in cautare de praf nou.
Practic praful bucurestiul e pilitura vie a acestui oras. Fragmente din tot ce exista in jur se strang laolalta. O pulbere compusa din pamant, nisip, sticla, scame, celule de piele moarta, acarieni, si multe alte particule pierdute si spulberate in jur.
Praful ajunge peste tot si poate el este componenta de baza a Bucurestiului. Provenienta lui este dubla. Provine din marea Campie a Baraganului, dovada a eroziunii pamantului si desertificarii. Dar provine si din transeele santierelor care pustiesc maruntaiele capitalei. Blocurile, strazile, acoperisurile sale nu mai sunt privite printr-o pelicula sepia care sa ii confere o pretiozitate falsa. Nicolae Comanescu reuseste sa redea identitatea unui Bucuresti canicular prin care bate Simun-ul la Nord de Sahara. Un Bucuresti pe care nu il poti vedea decat cu praf in ochi de pe acoperisul blocului tau. Au disparut mirajele marelui oras, crescute in acest Las Vegas din pustiul Sudului, luminat de cazinouri noaptea. In urma a ramas o metropola care iti scransneste printre dinti.
Stefan Tiron


Amanunte despre proiect:
http://dust2point0.blogspot.com

Galeria 26 / OTA
Str. Dr. Staicovici nr.26,
Bucuresti
Tel. 0721 840 723

19 November 2007

Entropy by Tudor Prisacariu


Entropy is a large scale photography project about Romania undertaken by Tudor Prisacariu in 2007. It is an attempt to achieve a better understanding of contemporary Romania and the complex transformation process that it is currently undergoing.

www.entropy.ro

15 November 2007

12 November 2007

Krassimir Terziev la Galeria Noua

GALERIA NOUA
photography & new media
-----------------------
Str. Academiei 15
RO-010012 Bucuresti 1
Mobil: 0765 273109
curator@galerianoua.ro
www.galerianoua.ro

va invita miercuri 14 noiembrie 2007, ora 18.00 la vernisajul expozitiei




MAKING MOVIES

Krassimir Terziev

[14 - 30.11.2007]

Expozitia prezinta trei proiecte recente – A Movie, Remote Resemblances, On the Set -, centrate pe studiul limbajului si productiei de film si care investigheaza ideea de figuratie, ca metafora.

http://www.terziev.info/

Krassimir Terziev (1969) - artist si organizator de evenimente de arta contemporana si de cultura media. Traieste si lucreaza la Sofia, Bulgaria. A absolvit Academia de Arta din Sofia (1997).

Medii folosite: pictura, fotografie, instalatie, lucrari realizate pe computer, film - care se dovedeste a fi modalitatea sa cea mai eficienta si completa de exprimare. Lucrarile sale au fost prezentate la televiziuni (P.A.R.K.4DTV, Amsterdam, MMTV, Sofia in cadrul unor expozitii de grup ("THE PROJECTIOBS PROJECT" MuHKA, Antwerp, Muscarnok/Kunsthalle Budapest; “CINEMA LIKE NEVER BEFORE” Generali Foundation, Vienna, AT; “New Video, New Europe” TATE Modern London & St. Lois MOCA, Renaissance Society , Chicago, US; “THE LAST EAST-EUROPEAN SHOW” Museum of Contemporary Arts Belgrade; 9TH. CAIRO BIENALE); festivaluri de arta media (Impakt, Uthreht; videopositive, Liverpool; kontext:europe, Vienna & Lyon) precum si in expozitii personale ("BACKGROUND ACTION" Sofia City Gallery; “EXCUSE ME, WHICH CITY IS THIS?” ICA-Sofia; “ON THE BG TRACK” Belgrade Cultural Centre; “EVERYTHING SEEMS ALRIGHT” The Kitchen, NYC).

Din 2004 este co-director al Festivalului XFILM pentru Film Experimental, Video si New Media din Sofia. In perioada 1998-2004 a prezidat Centrul interSpace Media Art, unde este si membru fondator. Din 1988 este implicat in organizarea unui mare numar de evenimente, proiecte, prelegeri, prezentari si workshop-uri despre art si cultura media. A beneficiat de rezidente la in Vienna, Manchester, Eindhoven, Torino, New York si Sofia. A primit numeroase burse si premii la nivel national si international.

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura iar expozitia MAKING MOVIES este deschisa pana 30 noiembrie 2007, de miercuri pana duminica, intre orele 11.00-19.00.

Expozitie realizata cu sprijinul: Akademie Schloss Solitude, Uniunea Romano-Bulgara

Parteneri media: Suplimentul de Cultura, RFI Romania
Partener: RCS-RDS
----------------------------------------------------------
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania

11 November 2007

States of Mind: Dan and Lia Perjovschi



The Nasher Museum presents a mid-career retrospective of the work of Romanian artists Dan Perjovschi and Lia Perjovschi. Born in 1961 and educated in the Romanian socialism system, Dan & Lia Perjovschi create work that resides at the nexus of art, society and politics; both artists belong to the first avant-garde movement following the 1989 Romania Revolution. Dan is internationally renowned for large and small scale drawing installations of hundreds of cartoon-like figures that comment on local, national and international cultural and current affairs. He is also the foremost political cartoon satirist in Romania. Lia is well known for her performance and conceptual art. This unprecedented exhibition includes paintings, sculptures, drawings, photographs, videos, installations and conceptual art from 1986 to the present, as well as new commissioned works. The show follows a recent installation of Dan Perjovschi's drawings in the "Projects" section of the Museum of Modern Art in New York.
The show runs from August 22nd, 2007- January 8th, 2008
Music for the video was graciously provided by: Benjamin Dauer, & Edmund II

02 November 2007


Back to the future / Cu spatele la viitor

7.11 – 10.11 2007, Galeria Noua

vernisaj 7.11 ora 18.00

Anca Benera

Daniel Gontz

Cezar Lazarescu

Vlad Nanca

Mircea Nicolae

Dragos Platon

Tudor Prisacariu

Sonokolor (Ciprian Dicu si Sergiu Doroftei)

Expozitia reuneste tineri artisti ale caror lucrari investigheaza contextul socio-cultural romanesc dintr-o perspectiva istorica. Titlul expozitiei, acelasi cu al filmului SF al anilor '80, tradus literal si oarecum ironic, sintetizeaza spiritul expozitie – o cercetare a prezentului avind in minte trecutul mai mult sau mai putin recent al Romaniei, propunind in acelasi timp o abordare precauta a viitorului.

The exhibition brings together young artists whose works investigate the Romanian social and cultural context from a historical perspective. The title of the exhibition, same as the 1980’s SF film (and its literal and somewhat ironic translation in Romanian), is synthesizing the spirit of the show – an exploration of the present, keeping in mind the recent history of Romania and thus proposing a cautious approach to future.

Curator: Vlad Nanca

Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii, vis-a-
vis de Universitatea de Arhitectura

Expozitia este deschisa numai pana la data de 10.11.2007



Anca Benera - Ecvestra leninista



Dragos Platon, din seria "Moarte, zvonuri si legende"


01 November 2007

Scrisoare deschisă către Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii şi Cultelor


Protestăm public faţă de ordinul Ministrului publicat pe site-ul Ministerului Culturii şi Cultelor, în data de 11.10.2007, care anunţa o sesiune de achiziţii de artă plastică.Semnatarii acestei scrisori deschise doresc să pună în evidenţă faptul că sistemul prin care sunt făcute achiziţiile este unul prost gândit. El este ineficient, discriminatoriu şi contrar oricăror cutume europene. Probleme de fond legate de statutul colecţiei care face obiectul sesiunii de achiziţii:

  1. Deşi MCC face achiziţia, nu este deloc limpede cine este proprietarul de drept al colecţiei rezultate şi ce statut de patrimoniu are aceasta.
  2. Deşi, după cum este anunţat printr-o formulă ambiguă pe site-ul MCC, ştim că „achiziţia se face prin MNAC”, nu este deloc clar dacă MNAC girează profesional prin specialişti alegerea lucrărilor, gerează institutional achizitia sau urmează să fie depozitarul de facto al colecţiei. Ceea ce revine la a spune că nu există o clarificare a relaţiilor dintre MCC si MNAC din punctul de vedere al gestionării şi deţinerii colecţiei.
  3. Indiferent de statutul juridic al colecţiei şi de problema proprietăţii de drept asupra acesteia, ramîn ambigue criteriile de constituire a colectiei: deşi pare a fi vorba despre achiziţia unor lucrări reprezentative pentru arta contemporană românească, procedura de achiziţie face posibilă ofertarea oricărei lucrări „de artă plastică româneasca”, de pildă, pentru a lua un caz limită, o lucrare de secol XIX pe care moştenitorii direcţi ai autorului decid să o vîndă in cadrul sesiunii.
  4. Se adaugă la aceste ambiguităţi un fapt intolerabil pentru o instituţie ca MCC care ar trebui să acţioneze în condiţii de înaltă transparenţă, anume faptul că nicăieri nu sunt anunţate public identitatea şi numărul experţilor care vor face selecţia lucrărilor. Credem că este intolerabil să fim în situaţia de a nu şti nimic în legatură cu identitatea Comisiei, pînă în ultima zi înainte de termenul limită pentru depunerea dosarelor.

Ţinînd cont de toate acestea,

Nu suntem de acord cu:

1. Cine face achiziţii

Acum selecţia e făcuta la MCC în loc de MNAC.

  • Este o comisie organizată ad-hoc, ce nu a fost oficial anunţată din timp. Nici până acum nu ştim cine face parte din ea.

Selecţia nu ar trebui făcută de MCC, ci de o comisie a MNAC formată din curatori angajaţi ai MNAC, adică din persoane conştiente, responsabile şi direct implicate în colecţia instituţiei din care fac parte.

2. Procedura prin care se fac achiziţii de artă contemporană

Criteriile de selecţie

Preselecţia lucrărilor nu poate fi făcută de către artist pentru MCC. Muzeul trebuie să se documenteze, să aleagă şi să decidă care lucrări pot face parte din colecţia sa.

Metodologia de selecţie a actualei sesiuni de achiziţii care nu permite comisiei o vedere de ansamblu a fenomenului artistic şi nici o selecţie în cunoştinţă de cauză a operelor.

Acum se întâmplă astfel:

  • artiştii care au aflat de anunţ îşi fac dosare (aceste dosare sunt depuse de artişti personal), şi conţin fotografii ale unor lucrări originale sau cataloage
  • perioada de depunere a dosarelor este extrem de scurtă (pentru mulţi artişti trei săptămâni nu sunt suficiente pentru a se informa şi a se pregăti).

Timpul acordat de comisie pentru selecţie

Daca o comisie formată din aproximativ 7 sau 8 membri trebuie să aleagă în aproximativ 10 ore dintr-un volum de aproximativ 600 de lucrări - presupunând că această comisie funcţionează cum a mai făcut-o şi în trecut - atunci patrimoniul naţional de artă plastică se creează printr-o selecţie de o lucrare pe minut, ceea ce este cel putin bizar. Mai mult, alegerea lucrării se face după un material impropriu. Fotografia unei lucrări poate ascunde vicii de tehnică şi nu redă complet dimensiunea estetică a lucrării. Normal ar fi ca lucrarea în sine să fie văzută şi selectată de către comisie.

3. Când se fac achiziţii

Achiziţiile de artă contemporană s-au făcut o dată la 6 ani şi în acelaşi stil.

Achiziţiile trebuie să fie o practică transparentă, FRECVENTĂ şi asumată a muzeului şi nu un ajutor social mascat din partea statului pentru artişti. Pentru acest lucru, muzeelor ar trebui să li se ofere un buget anual de achiziţii şi libertatea de a-l folosi în funcţie de criteriile specifice fiecărei instituţii.

4. Discriminarea introdusă de această sesiune de achiziţii

Actualul ordin al ministrului în privinţa achiziţiei de artă plastică este discriminatoriu faţă de lucrările care fac subiectul unui contract de exclusivitate cu galerii sau faţă de lucrări care aparţin unor colecţionari sau fundaţii şi care sunt disponibile pentru vânzare.

5. Principiul după care este organizată colecţia de artă contemporană

Credem că o colecţie trebuie să pornească de la lucrări şi nu de la dosare alcătuite de artişti. Un sistem sănătos oferă muzeelor posibilitatea de a face lucrul acesta fără intervenţia Ministerului. Suntem de părere că fiecare echipă curatorială a oricărui muzeu trebuie să poată decide asupra achiziţiilor proprii.

În final propunem:

  • Eliminarea tuturor acestor discrepanţe prin propunerile de mai sus.
  • Oprirea actualei sesiuni de achiziţii şi a cheltuirii inutile a 500.000 de euro.
  • Iniţierea unei dezbateri publice care să ia în considerare disfuncţiile de mai sus.

Acest protest se concretizează, din partea artiştilor, prin refuzul de a participa la această sesiune de achiziţii datorită tuturor considerentelor enunţate anterior.

———————————————————————————————————


Lista de semnatari

  1. Daniel Gontz
  2. Dan Popescu
  3. Matei Câlţea
  4. Dumitru Gorzo
  5. Gili Mocanu
  6. Donald Simionoiu
  7. Diana Dochia
  8. Florin Ciulache
  9. Emanuel Borcescu
  10. Serban Savu
  11. Cătălin Burcea
  12. Ana Bănică
  13. Vlad Nancă
  14. Victor Man
  15. Mircea Suciu
  16. Marius Bercea
  17. Sebastian Moldovan
  18. Mihnea Mircan
  19. Matei Bejenaru
  20. Nicu Ilfoveanu
  21. Anca Benera
  22. Ştefan Câlţea
  23. Iuliana Vâlsan
  24. George Vasilache
  25. Adriana Jebeleanu
  26. Alina Popa
  27. Vali Chinchişan
  28. Ana Maria Micu
  29. Cătălin Petrişor
  30. Alexandru Paul
  31. Sorin Tara
  32. Ildiko Muresan
  33. Flavia Marele
  34. Andras Szabo
  35. Ştefan Triffa
  36. Oana Lohan
  37. Bogdan Bordeianu
  38. Radu Dumitriu
  39. Aneli Munteanu
  40. Stefan Cosma
  41. Carmen Acsinte
  42. Alexandru Radvan

Cine mai doreste poate sa se alature actiunii, luni urmind a fi depusa scrisoarea la MCC. Ea poate fi semnata fie la sediul galeriei H’Art fie puteti sa trimiteti un mail pe adresa event@hartgallery.ro in care sa va exprimati acordul.

Lista de semnaturi updatata aici.

(:-@)=<>::::: FREAKA 2 Timisoara, Vineri 2 noiembrie
























FREAKA 2
eveniment de speriat maturii neascultatori
la Teatrul de Papusi din Timisoara, Bl Regele Carol 1 nr. 3

20:00 introducere programul serii, prezentare group show de papusi mutilate, expo print-uri kelemen ors csongor & szidonia kelemen
20:20 groaza vindeca frica (discutii cu invitati fani de filme horror, pe tema "maturii neascultatori", papusi ucigase, etc)
21:00 prezentare omagiu nano issue nr 8
21:20 pauza tehnica sufleteasca
22:00 audio improvisation by: makunouchi bento & Selfmademusic "Tribute to Brothers Quay"(http://en.wikipedia.org/wiki/Brothers_Quay), visuals: spuchi
22:40 dupa o pauza scurta proiectia filmului Halloween (1978, John Carpenter)
00:40 proiectie de filme de scurtmetraj selectate de curatorul ceh Eugen Liska, program prezentat la FREAKA 1, organizat in colaborare cu Centrul Ceh din Bucuresti, inclusiv videoclipuri ro si scurt metraje dark ro