Contemporary Art Romania

30 September 2009

Marius Bercea la Spatiul Laika



"Metoda de desen"

vernisaj 2 octombrie, ora 19-21

Laika Bucuresti anunta deschiderea expozitiei “Metoda de desen” a artistului Marius Bercea. Mediul predilect in care se manifesta Marius Bercea este pictura, insa pentru aceasta expozitie artistul experimenteaza medii neconventionale de exprimare cum ar fi desenul cu glet pe perete sau pirogravura pe lambriuri.
Arta lui Bercea se concentreaza in general pe ideea de amintire, iar tema acestei expozitii nu face exceptie. Desenul in glet pe perete reprezinta un peisaj diluat, vag, in care se citeste structura geometrica a unor scari care il traverseaza. Tonurile de gri pulverizate pe materia alb-galbuie a gletului dau un aspect de relicva imaginii.
Pirogravura pe lambriuri asamblata pe peretele opus desenului in glet infatiseaza un grup de personaje care se pozeaza in fata unui monument – un pretext pentru o fotografie de pus in albumul de familie. Cele doua imagini sunt contrastante, desenul in glet are tonuri modulate de gri si alb, iar imaginea din pirogravura are efecte de clar-obscur. Sunt doua imagini care corespund memoriei diurne si memoriei nocturne, aparent disparate, dar care se completeaza prin asociere.


Materialele de lucru nu sunt alese intamplator, atat lemnul lambriurilor cat si gletul sunt materiale care suporta invechirea, memoreaza efectele timpului si au puterea de a evoca privitorului amintiri personale.

LAIKA
Cristian Tell 21, et. 1, ap. 2
Bucuresti

23 September 2009

young romanian art #9
















Miercuri, 23 septembrie 2009, la ora 16.00 se va deschide a noua expozitie din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘games and toys’, fiind o expozitie de grup, ce cuprinde lucrari de Alina Andrei, Simion Cernica, Cuzina si Veda Popovici.


Si in anul 2000 noi nu vom mai fi copii. Parintii vor fi niste oameni aproape batrani, copilaria un loc indepartat pe care il poti descoperi aproape intact intr-o serie de diapozitive care nici macar nu iti apartin. Profesorii, jucariile, sporturile de performanta sunt toate acolo, undeva in spatele tau, ramase in urma.

Peliculele fotografice au inregistrat momentul care acum e doar partial accesibil. Uniformele, steagurile si imaginea conducatorului reflecta nu atat puterea de convingere a povestii oficiale, cat candoarea unei copilarii reale, pe care doar cei nascuti in anii ’80 in Romania, sau mai inainte, o pot simti cu adevarat.

Poate ca vom fi un fel de oameni mari, care in timpul liber se joaca de-a fotografia. Sau mai degraba, vom juca feste spiritului prafuit al gesturilor-cliseu produse de oamenii din cluburile fotografice. Ne vom gandi iarasi la spontaneitate si vom rade cu dezinvoltura de altii.

Sau vom fi niste oameni mari care poarta ochelari. In lentile, mereu imagini nostalgice, pe jumatate mincinoase, care acopera si deformeaza prezentul. Si uneori, din plictiseala, senzatia ca totul s-a mai facut.


Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie - octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.

21 September 2009

cooperativa performativa

CNDB, etaj 4, Sala Ronda


program:
marti 22 septembrie, ora 19:
prezentare: robert steijn - artist, critic, dramaturg din olanda

sambata 26 septembrie:
ora 19:00 fine tuning between me and the universe in a black box - eduard gabia
ora 20:30 out of love for this beautifull title - iuliana stoianescu

duminica 27 septembrie ora 19:
ora 19:00 fantasy show made out of trash - maria baroncea
ora 20:00 a brave search of the ultimate reality - florin flueras

+ intre 22 - 25 septembrie in fiecare seara de la ora 19:30 intrare libera pentru cooperativa deschisa in cadrul careia vom prezenta produse derivate din procesul de lucru a pieselor de mai sus.

productie: CNDB, AFCN
cu sprijinul: deVIR CAPa, ArtLink, Florin Fieroiu, feldefel production, lorgean theatre

19 September 2009

memories 4 free



















CIAC - Centrul International pentru Arta Contemporana, Bucuresti
 si THE ARK – Bursa Marfurilor în cadrul proiectului cultural SPAŢIU EXPERIMENT prezinta:

"MEMORIES 4 FREE"

Artişti: Michele Bressan şi Bogdan Gîrbovan
Curator: Raluca Nestor

Vernisaj marti 22 septembrie, ora 20.00, Galeria THE ARK subsol – Calea Rahovei 196A, sector 5 Bucuresti.

“Pentru a sonda ipoteza potrivit căreia o fracţiune de om (dacă nu chiar omul însuşi cel puţin, într-o oarecare măsură, eliberat de condiţionările cotidiene) ar putea fi interceptată urmărind pista individului în vacanţă, proiectul MEMORIES 4 FREE propune o investigaţie asupra imaginarului estival.

Inevitabil, investigaţia porneşte cu o definiţie: definiţi o călătorie, trip sau vacanţă. Căutaţi o conexiune între aceasta şi realitate! Întrebare: Să fie vorba de mai mult decât o altă poveste semifabricată? Mai mult decât unul dintre scenariile gata scrise ale agenţiilor de turism: all inclusive la bulgari cu familia, la noi la două stele, de fiţe la Mamaia, în Tenerife cu o firmă fantomă care dispare cu banii clienţilor?

În registru fenomenologic ne-am putea întreba: care este trip-ul cel mai trip? Cum ne apropiem mai mult de adevăr, deplasându-ne sau dimpotrivă rumegând ciuperci prăvăliţi pe linoleu’ unei garsoniere sufocate de caniculă? Pentru tipicul individ al societăţii de consum o vacanţă adevărată înseamnă dovezi. Dovezi palpabile, cuantificabile, ce pot fi înghesuite sub noţiunea umbrelă a amintirilor: amintiri de tip nou, amintiri consumiste."



Raluca Nestor

15 September 2009

sedinta de presa cooperativa performativa


cooperativa performativa va invita la

sedinta de presa

cu

Baroncea Maria, Flueras Florin, Gabia Eduard, Pirici Alexandra, Stoianescu Iuliana.

16 septembrie, orele 17.30

sipotul fintinilor 4, ap 55, etaj 9

(formati 55 la interfon, urcati cu liftul pina la 8 si un etaj pe scari, nu e asa greu)

cooperativa performativa anunta cu mandrie depasirea planului de productie pe acest an. in loc de 5 avem 15 produse de inalta calitate artistica. cei cinci artisti si-au permis sa lupte impotriva sistemului capitalist bazat pe individualism si concurenta dezvoltandu-si piesele la comun, copiind unii de la altii, aplicand impreuna pentru fonduri si impartindu-le dupa. s-au impotrivit cat au putut organizarii si centralizarii procesului de productie si au dezvoltat noi metode de colaborare care incurajeaza dezacordul, incapatanarea si chiar refuzul. sa inceapa revolutia! de la original, personal, creativ spre colaborare, open source si anarhie.

productie: CNDB, AFCN
cu sprijinul: deVIR CAPa, ArtLink, Florin Fieroiu, feldefel production, lorgean theatre

young romanian art #8















Luni 15 septembrie 2009, la ora 16.00 se va deschide a opta expozitie din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘superheroes’, fiind o expozitie de grup, ce cuprinde lucrari de Elena Ciobanu, Claudiu Cobilanschi si Oana Toderica.


Ai zice ca si in viata reala exista oameni cu puteri supranaturale. E de ajuns sa ii privesti pe cei care duc mai departe acelasi set de gesturi, fara sa isi ingaduie prea multe schimbari de la o zi la alta. Uneori refuzi sa mai auzi ce isi spun unul altuia. Le inlocuiesti conversatiile cu amintirile unor replici de banda desenata si uiti de ei.

Exista si supereroii unui domeniu profesional, cei despre care toata lumea vorbeste. Ei pot deveni oricand marcile de succes ale unui anumit moment. Si e bine (chiar si pentru ei) sa le vehiculezi numele, sa imprimi tricouri care sa ii faca si mai cunoscuti. Asa, toata lumea va sti ca ei sunt cei puternici.

Cei mai stranii sunt supereroii care au dubii. In ceea ce-i priveste, in ceea ce-i priveste pe ceilalti supereroi, dar si pe muritori de rand. Ei sunt cei care pun la incercare etica puterilor extraordinare. Ei sunt cei care cauta sa gaseasca un echilibru intre excesul de forta pe care (cred uneori ca) il poseda si o definitie mai umila a propriei persoane, dar si a lumii, in general.


Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie - octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.

07 September 2009

young romanian art #7
















Luni 7 septembrie 2009, la ora 16.00 se va deschide a saptea expozitie din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘cynicism and fear’, fiind o expozitie de grup, ce cuprinde lucrari de Michael Baers, Benedek Levente, Dragos Burlacu, Michele Bressan, Alexandra Croitoru / Mircea Nicolae / Stefan Tiron.


Televiziunea a transformat Holocaustul intr-o campanie publicitara impotriva lui Hitler si a poporului german. Fiind un mediu de comunicare care a castigat popularitate de masa pe continentul american, a inglobat in sine si niste atitudini ideologice foarte clare. A promovat imaginea monstruoasa a dictatorului german si a reprimat cealalta figura, la fel de teribila, a lui Stalin.

Ceea ce se afla in spatele Cortinei de Fier nu putea sa fie la fel de important, pentru ca nu mai facea parte din lumea libera. Si acolo frica si cinismul au devenit doua optiuni simultane, atat ale celor privilegiati, cat si ale celor chinuiti. S-au dezvoltat amandoua pana la ultimele consecinte, acoperind toate suprafetele, toate gandurile, smintind sperantele si reprimand toate gesturile firesti posibile.

Imaginarul apocaliptic s-a transformat intr-o realitate mentala de zi cu zi. Tinerii s-au autodispretuit pentru faptul de a fi in viata, pentru ca erau cetateni ai unei tari, pentru ca au fost nascuti intr-un loc precis de pe acest pamant. Si-au dorit moartea, sau au visat la ea, dezgustati de propria persoana si de mediul in care traiau.

Disparitia conducatorilor a intervenit ca un episod dintr-un film documentar absurd, care nu putea decat sa confirme optiunea pentru aceeasi frica si acelasi cinism in fata unui viitor incert. Odata cu racordarea la lumea libera, capitalista, temerile colective s-au adunat sub alta idee – aceea a dezastrului iminent, inevitabil, care ne va distruge pe toti.


Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie - octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.