Contemporary Art Romania

22 October 2008

Zarea / Made in Republica Moldova la APARTAMENTUL 17


Zarea / Made in Republica Moldova

Michele Bressan
Nicoleta Esinencu
Vlad Nancă
Mircea Nicolae
Larisa Sitar

APARTAMENTUL17
vineri 24 Octombrie 2008, ora 19.00Michele Bressan, Nicoleta Esinencu, Vlad Nancă, Mircea Nicolae si Larisa Sitar au legat o prietenie stransa cu ocazia Festivalului Interventii 3, in august 2008, la Chisinau. Aflati pentru cateva zile in capitala Republicii Moldova, artistii bucuresteni au fost cazati la Hotelul Zarea, unde au avut loc si cateva intalniri cu discutii interesante, sub ocrotirea steagurilor Republicii Moldova si al Uniunii Europene, prezente de altfel peste tot in peisajul urban local.

Hotelul Zarea a fost teritoriul nascator de idei si de proiecte pentru cei cinci tineri artisti, dar si locul neutru din care se facea accesul catre un oras pe care cei veniti din Bucuresti nu il cunosteau inca. Cu numele sau nostalgico-poetic, iesit din repertoriul realismului socialist, hotelul trimite fara sa vrea la contextul local, care este relevant si pentru artistii veniti din Romania, dar si la un anume viitor ideologizat privit printr-un filtru liric, pe care contemporanii pot sa il priveasca doar cu zambetul pe buze.

Astfel, numele hotelului inglobeaza intr-un singur cuvant o serie de atitudini legate de trecut si viitor – speranta nelimitata intr-un viitor glorios si optimismul fara margini al Epocii de Aur romanesti si al mitologiei comuniste in general – dar si distanta ironica a prezentului, un pic prea constient de costul si de fizionomia respingatoare a unor asemenea idealuri.

Zarea / Made in Republica Moldova - este un nume generic pentru o serie de lucrari independente care au in comun doar abordarea aceluiasi subiect - spatiul public din orasul Chisinau. Zarea este viitorul, trecutul si prezentul cultural romanesc si moldovenesc, privit relaxat (asa cum o face Michele Bressan), angajat (asa cum o face Larisa Sitar) sau ironic (precum in lucrarile lui Mircea Nicolae, Vlad Nanca si Nicoleta Esinencu).

Zarea / Made in Republica Moldova - este o expozitie-raport cu lucrarile celor cinci artisti, nascute cu ocazia festivalului Interventii 3. De asemenea, este si o expozitie-pretext pentru deschiderea unei noi galerii independente - Apartamentul 17 - ce-si propune sa largeasca si sa imbogateasca orizontul creatiei contemporane din Romania.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
APARTAMENTUL17 - spatiu de arta contemporana

Apartamentul 17 este o garsoniera abandonata intr-un imobil din centrul Bucurestiului, pe care cativa tineri artisti au amenajat-o si au transformat-o in galerie.
Apartamentul 17 este un spatiu dedicat practicii artei contemporane, care nu urmareste scopuri comerciale.
Apartamentul 17 se doreste a fi un spatiu producator de resurse culturale, exponent al unei scene de arta contemporane vibrante dar inca lipsita de reprezentare in mediile culturale deja existente.
Apartamentul 17 este un spatiu de arta contemporana in care pe langa practica artistica propriu-zisa se incurajeaza dialogul cultural si critica discursului artistic.

2 comments:

MG said...

Va rog, puneti si adresa locului.

Vlad Nancă said...

Adresa galeriei nu este publica insa vrem sa facem publica existenta spatiului si a expozitiei. E un spatiu foarte mic si din cauza asta deocamdata nu este deschis decat celor invitati. In viitor vor fi organizate evenimente publice pe care le vom anunta din timp. Incercam sa evitam deranjul vecinilor (este un vorba de un spatiu squat), supraaglomerarea si mai ales transformarea vernisajului intr-o ocazie de socializare.
Nu vrem sa fim elitisti, este pur si simplu o decizie care tine mai degraba de considerente tehnice. Vreau sa subliniez ca nu e un caz singular. Acelasi tip de evenimente existau si in urma cu 5 ani la Home Galeria 2020 si in prezent la Galeria 29.