Contemporary Art Romania

28 October 2008

galeria 29 - razvan botis / vernisaj


















sambata 1 noiembrie 2008, la ora 21.00, va avea loc vernisajul expozitiei Zahar / pamant / parizer a lui Razvan Botis la galeria 29, un spatiu de expunere amenajat intr-o sufragerie de bloc. Curatorul expozitiei este Stefan Tiron. Cu o zi inaintea vernisajului de sambata, vineri 31 oct 2008, intre 20.00 si 21.00, Razvan Botis va tine o prezentare la Paradis Garaj, in Str. Batistei 20.


Razvan Botis e din Brasov. A facut facultatea la Cluj. Razvan Botis lucreaza cu materii prime. Materiile prime nu sunt de loc neatinse, brute, pure. Ele au fost deja puse de multa vreme in slujba statului roman. Basmele nationale, legendele agrar-politice si doinele economiei nationale folosesc pamantul ca materie prima. Ele exploateaza, imbuteliaza si vand maselor pamantul de sub picioare.

Teoria „Nu ne vindem tara!” foloseste terenul intr-o maniera national-socialista de tip „Blut und Boden”(„sange si pamant”) care leaga inexorabil pamantul nealterat de sangele nealterabil.

Infantilizarea maselor trece prin indulcirea progresiva a vietii. Ca sa faci copii sa taca trebuie sa le dai dulciuri pe bat.

Razvan Botis implementeaza cu materiale noi demitizarea necesara, deprecierea binevenita a valorilor si mistuirea simbolurilor sacre topind, sapand, taind si turnand.

Ca materie prima, hrana proletara imemoriala, pranzul pe santier si mancarea maturatorilor imita cel mai bine piatra artificiala. Mancarea ieftina reproduce fidel granulatia granitului si bazaltului sintetic de cea mai buna calitate. Invers, orice masa monumentala, orice sculptura preferata a modernismului triumfator hraneste masele infometate cu piatra.


obiectele din galerie vor fi distribuite catre doua segmente de public. jumatate dintre ele vor fi puse la dispozitia celor care vor participa la vernisaj, printr-o tombola. din cauza spatiului limitat, accesul se face doar pe baza de invitatie.

celelalte obiecte vor fi distribuite celor care vor trimite un email la urmatoarea adresa - mirceanicolaeee[at]yahoo.com - printr-o tragere la sorti care va avea loc in seara vernisajului. din cauza slabei participari a membrilor incepem la tombolele de pana acum, distributia de obiecte din galeria 29 nu se va mai face exclusiv prin intermediul grupului incepem. anunturile de participare la tombola vor aparea si pe feeder.ro. anuntul este valabil doar pentru cei care locuiesc in orasul Bucuresti, intrucat galeria 29 nu dispune de fonduri pentru a plati taxele postale.

27 October 2008

Vernisaj "Zarea..." si inaugurare Apartamentul17







































Postcards from home
Intodeauna vederile au oferit o imagine utopica a locurilor vizitate; un "decupaj" prestabilit care te obliga sa accepti (si sa transmiti mai departe) o imagine aleasa in locul tau. Acest branding vizual impus, ocoleste in mod grosolan meaning-ul "vederii" :
1- perceptie cu ajutorul vazului
2- vizibilitate si doar ulterior fotografie/carte postala ilustrata, limitand posibilitatile de alegere ca in cazul unui discurs propagandistic (tiranic).

Proiectul "Postcards from Home" este o reactie la acest fenomen si a constat in realizarea unei serii de vederi alternative avand drept subiecte diferite locatii ale Chisinaului care in mod normal nu ar fi fost alese pentru o ilustrata.Sentimentul de familiaritate si deja-vu' pe care l-am trait la Chisinau m-a facut sa adaug finalitatea "from home" deoarece asemanarile cu Bucurestiul s-au dovedit majore -era ca si cum as trimite o vedere de acasa catre casa. Ulterior aceasta serie de 11 vederi a fost introdusa abuziv printre stativele cu vederi clasice, din magazinele turistice de "specialitate". Constientizand ca la randul meu am propus un traseu vizual subiectiv, m-a amuzat totusi sa ofer o surpriza neasteptata unora (de exemplu unui turist) cat si regasirea in cazul altora, a unui fragment al acelei realitati de care tot incearca sa fuga.
Michele Bressan
Pentru a viziona cartile postale click aici.


Hotel Uniunea_Chisinau_2008
Proiectul “Hotel Uniunea” se refera la imputinarea spatiului verde in favoarea unor constructii, de multe ori cu beneficiari privati, care preiau abuziv si “la limita legalului” aceste spatii. Interventia a constat practic in inconjurarea cu banda semnalizatoare pentru constructii a unei mari suprafete din parcul “Stefan cel Mare” din Chisinau si amplasarea unui panou cu informatii (fictive) despre construirea unui hotel pe locul fostului parc.
Larisa Sitar


Detalii despre lucrarile Coroane Funerare (Vlad Nanca, Mircea Nicolae) aici si Podul de Flori (Nicoleta Esinencu, Vlad Nanca, Mircea Nicolae) aici.


Cititi un text de prezentare a Apartamentului 17 aici.

22 October 2008

Zarea / Made in Republica Moldova la APARTAMENTUL 17


















Zarea / Made in Republica Moldova

Michele Bressan
Nicoleta Esinencu
Vlad Nancă
Mircea Nicolae
Larisa Sitar

APARTAMENTUL17
vineri 24 Octombrie 2008, ora 19.00



Michele Bressan, Nicoleta Esinencu, Vlad Nancă, Mircea Nicolae si Larisa Sitar au legat o prietenie stransa cu ocazia Festivalului Interventii 3, in august 2008, la Chisinau. Aflati pentru cateva zile in capitala Republicii Moldova, artistii bucuresteni au fost cazati la Hotelul Zarea, unde au avut loc si cateva intalniri cu discutii interesante, sub ocrotirea steagurilor Republicii Moldova si al Uniunii Europene, prezente de altfel peste tot in peisajul urban local.

Hotelul Zarea a fost teritoriul nascator de idei si de proiecte pentru cei cinci tineri artisti, dar si locul neutru din care se facea accesul catre un oras pe care cei veniti din Bucuresti nu il cunosteau inca. Cu numele sau nostalgico-poetic, iesit din repertoriul realismului socialist, hotelul trimite fara sa vrea la contextul local, care este relevant si pentru artistii veniti din Romania, dar si la un anume viitor ideologizat privit printr-un filtru liric, pe care contemporanii pot sa il priveasca doar cu zambetul pe buze.

Astfel, numele hotelului inglobeaza intr-un singur cuvant o serie de atitudini legate de trecut si viitor – speranta nelimitata intr-un viitor glorios si optimismul fara margini al Epocii de Aur romanesti si al mitologiei comuniste in general – dar si distanta ironica a prezentului, un pic prea constient de costul si de fizionomia respingatoare a unor asemenea idealuri.

Zarea / Made in Republica Moldova - este un nume generic pentru o serie de lucrari independente care au in comun doar abordarea aceluiasi subiect - spatiul public din orasul Chisinau. Zarea este viitorul, trecutul si prezentul cultural romanesc si moldovenesc, privit relaxat (asa cum o face Michele Bressan), angajat (asa cum o face Larisa Sitar) sau ironic (precum in lucrarile lui Mircea Nicolae, Vlad Nanca si Nicoleta Esinencu).

Zarea / Made in Republica Moldova - este o expozitie-raport cu lucrarile celor cinci artisti, nascute cu ocazia festivalului Interventii 3. De asemenea, este si o expozitie-pretext pentru deschiderea unei noi galerii independente - Apartamentul 17 - ce-si propune sa largeasca si sa imbogateasca orizontul creatiei contemporane din Romania.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
APARTAMENTUL17 - spatiu de arta contemporana

Apartamentul 17 este o garsoniera abandonata intr-un imobil din centrul Bucurestiului, pe care cativa tineri artisti au amenajat-o si au transformat-o in galerie.
Apartamentul 17 este un spatiu dedicat practicii artei contemporane, care nu urmareste scopuri comerciale.
Apartamentul 17 se doreste a fi un spatiu producator de resurse culturale, exponent al unei scene de arta contemporane vibrante dar inca lipsita de reprezentare in mediile culturale deja existente.
Apartamentul 17 este un spatiu de arta contemporana in care pe langa practica artistica propriu-zisa se incurajeaza dialogul cultural si critica discursului artistic.

17 October 2008

Considering some of Ion Grigorescu’s films and photographs



Art and Politics: considering some of Ion Grigorescu’s films and photographs by Magda Radu is available on 2020 Resources.

08 October 2008

lidia neagu / 1997 / 2008


















sambata 11 octombrie 2008, la ora 20.00, va avea loc vernisajul expozitiei 1997 / 2008 al lidiei neagu la galeria 29, un spatiu de expunere amenajat intr-o sufragerie de bloc.

nu multi dintre noi avem privilegiul de a ne trai prima parte din viata in aceeasi casa. intr-o lume mobila si agitata o asemenea experienta poate parea statica, dar ea se bucura de fapt de avantaje psihologice majore. unul dintre acestea este localizarea precisa a amintirilor intr-o zona limitata geografic.

lidia neagu este printre acele persoane care plimbandu-se prin cartierul in care locuieste, poate face salturi printre amintirile din copilarie, adolescenta sau de la varsta matura doar mergand pana la alimentara, intrand in parc, sau ducandu-se pana la cea mai apropiata statie de metrou. evenimentele sunt arhivate in structura spatiului, strat peste strat, fiind accesibile celui care le-a trait prin intermediul povestirii.

dupa unsprezece ani de zile, autoarea viziteaza un loc pe care nu il mai vazuse din vara anului 1997. este vorba de un parc parasit, in care mai persista inca o parte din semnele unei perioade din adolescenta. dupa momentul de surpriza, in care o parte din trecut este brusc redescoperita, lidia neagu incearca sa reconstituie aceasta perioada a istoriei ei personale folosindu-se de fotografii, de povestiri si de o inregistrare audio.

fotografiile insotite de text vor fi distribuite catre doua segmente de public. jumatate dintre ele vor fi puse la dispozitia celor care vor participa la vernisaj, printr-o tombola. din cauza spatiului limitat, accesul la vernisaj se face doar pe baza de invitatie.

cealalta jumatate va fi distribuita membrilor grupului incepem, printr-o tragere la sorti care va avea loc in seara vernisajului. anuntul este valabil si pentru cei care nu locuiesc in orasul Bucuresti, intrucat fotografiile vor fi distribuite prin posta celor care vor castiga in urma tragerii la sorti.