Contemporary Art Romania

27 October 2008

Vernisaj "Zarea..." si inaugurare Apartamentul17







































Postcards from home
Intodeauna vederile au oferit o imagine utopica a locurilor vizitate; un "decupaj" prestabilit care te obliga sa accepti (si sa transmiti mai departe) o imagine aleasa in locul tau. Acest branding vizual impus, ocoleste in mod grosolan meaning-ul "vederii" :
1- perceptie cu ajutorul vazului
2- vizibilitate si doar ulterior fotografie/carte postala ilustrata, limitand posibilitatile de alegere ca in cazul unui discurs propagandistic (tiranic).

Proiectul "Postcards from Home" este o reactie la acest fenomen si a constat in realizarea unei serii de vederi alternative avand drept subiecte diferite locatii ale Chisinaului care in mod normal nu ar fi fost alese pentru o ilustrata.Sentimentul de familiaritate si deja-vu' pe care l-am trait la Chisinau m-a facut sa adaug finalitatea "from home" deoarece asemanarile cu Bucurestiul s-au dovedit majore -era ca si cum as trimite o vedere de acasa catre casa. Ulterior aceasta serie de 11 vederi a fost introdusa abuziv printre stativele cu vederi clasice, din magazinele turistice de "specialitate". Constientizand ca la randul meu am propus un traseu vizual subiectiv, m-a amuzat totusi sa ofer o surpriza neasteptata unora (de exemplu unui turist) cat si regasirea in cazul altora, a unui fragment al acelei realitati de care tot incearca sa fuga.
Michele Bressan
Pentru a viziona cartile postale click aici.


Hotel Uniunea_Chisinau_2008
Proiectul “Hotel Uniunea” se refera la imputinarea spatiului verde in favoarea unor constructii, de multe ori cu beneficiari privati, care preiau abuziv si “la limita legalului” aceste spatii. Interventia a constat practic in inconjurarea cu banda semnalizatoare pentru constructii a unei mari suprafete din parcul “Stefan cel Mare” din Chisinau si amplasarea unui panou cu informatii (fictive) despre construirea unui hotel pe locul fostului parc.
Larisa Sitar


Detalii despre lucrarile Coroane Funerare (Vlad Nanca, Mircea Nicolae) aici si Podul de Flori (Nicoleta Esinencu, Vlad Nanca, Mircea Nicolae) aici.


Cititi un text de prezentare a Apartamentului 17 aici.

No comments: