Contemporary Art Romania

25 June 2010

Stefan Sava la Galeria Posibila


Stefan Sava: Atoms and Void - fotografie, video, obiect


Galeria Posibila, 25 iunie – 9 iulie 2010
str. Popa Petre nr 6, Bucuresti sector 2

Vernisaj: 25 iunie, ora 18.00


Expozitia Atoms and Void este o cercetare artistica ce aduce in discutie un episod problematic din istoria recenta, cvasiabsent la nivelul memoriei colective si insuficient reprezentat in cadrul dezbaterilor publice autohtone, acela al Holocaustului pe teritoriul Romaniei. Asa cum sugereaza titlul, demersul artistic porneste de la premisa ca tentativa de reconstituire istorica este marcata de constiinta rupturii, ca trecutul este presarat de absente si omisiuni care ne indreptatesc sa credem, pe urmele lui Walter Benjamin, ca punctul de disparitie al istoriei nu trebuie cautat intr-un trecut indepartat ci in prezent.

Conceptul de postmemorie a furnizat un reper teoretic important acestei cercetari, ghidand in fapt si modul in care s-a constituit materialul prezentat in expozitie. Interpelat cu asiduitate, actul rememorarii sta sub semnul unui esec asumat ab initio deoarece evenimentele traumatice din timpul Holocaustului, reconstruite fragmentar prin intermediul marturiilor, sunt imposibil de inteles sau de recreat. Astfel, abordarea artistica evidentiaza problema non-reprezentabilit atii si mobilizeaza o dimensiune performativa – singura care poate sa instituie o legatura cu trecutul printr-un efort imaginativ ce propune recontextualizarea unor evenimente din istoria Holocaustului in procesul de reconfigurare a identitatii subiective.

Episoadele relevante pentru stadiul actual al proiectului sunt: Pogromul din Dorohoi (1 iulie 1940), Pogromul din Bucuresti (21-23 ianuarie 1941), Progromul din Iasi (27-29 iunie 1941) si „trenurile mortii”.


Mulțumiri: d-lui Alexandru Florian (director executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”), d-lui Paul Schwartz (vicepresedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania), d-lui Iancu Isidor (presedinte al Comunitatii Evreiesti din Dorohoi), d-lui Pincu Kaiserman (presedinte al Comunitatii Evreiesti din Iasi), lui Matei Caltia, Andreianei Mihail, Larisei Sitar.

Program galerie: de joi pana sambata intre orele 16.00-20.00


www.posibila. ro

www.stefansava. ro

*Elemente ale acestui proiect vor face parte si din expozitia de grup „End of Academia”, vernisaj 24 iunie ora 19.00, Foto Anexa - Calea Mosilor nr. 62-68 (curtea interioara, et. 3)

No comments: