Contemporary Art Romania

05 February 2006

Ioana Nemes la Galeria Orizont


TEMPORARY STUDIO: “MONTHLY EVALUATIONS”
8.02. – 21.02.2006

Galeria Orizont gazduieste incepand de miercuri, 8 februarie 2006, proiectul Temporary Studio: “Monthly Evaluations” – artist Ioana Nemes, curator Simona Nastac.

Pentru artistii contemporani, atelierul nu mai este singurul loc in care a gandi inseamna a face. In acelasi timp, nici galeria nu mai este spatiul experientei pasive, in care publicul contempla forme materiale finite. Cum arata spatiile de productie si receptie a artei astazi, intr-un timp in care practicile artistice fac redundante atelierele ‘turn de fildes’ si galeriile white cube? Cum se dezvolta astazi relatia artist - lucrare - public, intr-un context in care produsul artistic ia forme din ce in ce mai diverse si imateriale? Poate privitorul sa depaseasca limitele acestor teritorii, pentru a avea experienta completa a procesului artistic si a rezultatului sau?

Proiectul Temporary Studio investigheaza aceste aspecte, atat din perspectiva practicilor contemporane ce redefinesc intelegerea actului de creatie si raportul artist-lucrare-public, cat si din perspectiva lipsei spatiilor adecvate creatiei si expunerii artei vizuale actuale in Romania. Artistului i se ofera spatiu de actiune si expresie, iar publicului oportunitatea de a vedea cum se naste si se face arta, intr-un demers care urmareste sa introduca o componenta critica pe terenul esteticului, izolat, in mod artificial, de social.

Invitata sa foloseasca spatiul galeriei ca ‘atelier’, Ioana Nemes va lucra, timp de trei saptamani, la proiectul in desfasurare Monthly Evaluations, prezentat la galeria Ellen de Bruijne Projects/Dolores (Amsterdam, 2004), Display Gallery (Praga, 2005), Fotogalerie Wien (Viena, 2005) si in revista de arta contemporana IDEA # 20 (Cluj, 2005). Lucrarea se configureaza ca un jurnal non-linear, ce descrie - prin ambient cromatic si text - procesul zilnic de autoreflectie, documentare si evaluare a complexitatii relatiei artistei cu realitatea, intr-un climat putin favorabil creatiei si dialogului social. Trecerile de la o ‘evaluare’ la alta vor avea loc miercuri 8, luni 13 si joi 16 februarie 2006.

Evenimentul face parte din seria actiunilor initiate de Sectia de Critica a U.A.P.R.

Unul dintre cei mai promitatori artisti tineri din Romania, Ioana Nemes a avut pana in prezent trei expozitii personale la Amsterdam, Viena si Bucuresti, si numeroase participari la proiecte de grup internationale, cateva dintre cele mai recente fiind ‘Hidden Rhythms’ (Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek, Nijmegen, Olanda, 2005), ’FAMA FLUXUS MYTHOS BEUYS’, (Kunst+Projekte, Sindelfingen, Germania, 2005), si ‘Motion Parade’ (Fotogalerie Wien, Viena, 2005). In 2006, va participa, intre altele, la Bucharest Biennale, editia a 2-a, Bienala Internationala de Arta Contemporana Periferic 7 (Iasi), si la expozitia ‘Soleil Noir’ (Salzburger Kunstverein, Salzburg, Austria).

Curator si critic de arta independent, editor al revistei de arta contemporana in format electronic ‘ecart.ro’, Simona Nastac a absolvit recent masterul ‘Creative Curating’ la Goldsmiths College, University of London. Cele mai recente proiecte curatoriale si de cercetare includ ‘I.D.E.A.London’ (Institutul de Arta Contemporana, Londra, 2005), ‘Competency Model’ (Goldsmiths College, Londra, 2005) si ART t.b.c. (Universitatile de Arta din Bucuresti si Timisoara, 2006). Este co-curator desemnat al Bienalei Internationale a Tinerilor Artisti, Bucuresti 2006, si colaborator al revistelor Observator cultural (Bucuresti), IDEA (Cluj), Vector (Iasi), Art-hoc (Chisinau), si Praesens (Budapesta).

Pentru informatii suplimentare, imagini, interviuri contact: Simona Nastac 0724 536456 / simona_nastac@yahoo.com.

Galeria Orizont, Bd. N. Balcescu 23ARO-Bucuresti 1T: +40-21-3158922Luni-Vineri: 10.00-19.00Sambata: 10.00-16.00

No comments: