Contemporary Art Romania

27 November 2008

Berlin – Symphony of a Great City


Berlin – Symphony of a Great City, 1927
Regia: Walter Ruttmann/ Coloana sonora: Sillyconductor/ Concept: Ana Szel

Duminica 30 noiembrie, 19h00
MNAC, Calea 13 septembrie
.............................................

"Since I began in the cinema, I had the idea of making something out of life, of creating a symphonic film out of the millions of energies that comprise the life of a big city."Walter Ruttmann

"E suficient sa vezi imaginile cu coada ochiului si sa iti dai seama ca fiecare capitol are un ritm propriu, determinat de frecventa miscarilor personajelor. O data gasite si identificate ca BPM, munca mea a fost pe sfert rezolvata". Sillyconductor

Intre documentar si experiment artistic, "Berlin: simfonia unui mare oras" este o inregistrare fascinanta a unei singure zile din Berlinul anilor '20. Impartit in cinci acte, filmul capteaza detaliile orasului pe care il vedem cum se trezeste dimineata, se pune in miscare, munceste, se joaca, alearga, maninca, sare de pe pod, danseaza si apoi adoarme la loc. Acest film spune "pass" artificialitatii filmelor expresioniste ale vremii, lasind citiva cameramani sa patrunda in vitrinele orasului si sa-i filmeze pe cei care il tin in viata.

Coloana sonora originala, compusa de Edmund Meisel, era o opera jazz pentru o orchestra de 75 de instrumente. Filmul a fost editat ulterior pentru un matching perfect cu imaginile. Din pacate, varianta lui Meisel s-a pierdut.

Versiunea din 2008 a artistului roman Sillyconductor incearca aceeasi abordare. Noul soundtrack a fost realizat exclusiv cu instrumente acustice: colaje si suprapuneri de orchestre simfonice, voci, manipulari de banda, inregistrari de instrumente exotice sau disparute, serpent, bubble organ, tambura, etc. Zgomotul motoarelor de avion e emulat de un cor coborit mult ca tonalitate. Pocnetele vinilului degradat sint reproduse de procesorul suprasolicitat al calculatorului. Rezultatul e un soundtrack care colectioneaza intrumentele inceputului de secol intr-un singur fisier audio, adaptindu-le constructiei muzicale actuale: aproape techno ca forma, aproape simfonice ca fond, aproape jazz ca nuante.

.......................................................

Partener : BRD
Parteneri media: igloo, feeder, rfi, arhitectura, 24fun, republik

..............................
MNAC
Palatul Parlamentului/ Str. Izvor, aripa E4,  Bucharest (RO), 050563
tel: +40 21 318 91 37/ fax: +40 21 318 91 38, www.mnac.ro
Miercuri/ Wednesday-duminica/ Sunday 10h-18h


No comments: