Contemporary Art Romania

10 November 2009

young romanian art #14

Marti, 10 noiembrie 2009, la ora 16.00, se va deschide expozitia cu numarul 14, ultima din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘the end of folklore’, fiind un proiect colaborativ al lui Maxim Dumitras, Lucian Muntean si Cosmin Nasui.


Sunt lucruri care odata cu integrarea Romaniei in UE sint pe cale sa dispara. Unul dintre ele este ritualul taierii porcului. Noile norme cu prevedere la sacrificarea animalelor obliga ca aceasta sa se desfasoare numai in abatoare.

Cutitul de sacrificiu, paiele, lampa de gaz, peria de radacini, masina de carnati, nu-si mai gasesc rostul si pot disparea definitiv. Amintirile si comportamentele legate de sacrificiul porcului sunt foarte importante pentru populatia rurala.

Porcul este un souvenir cultural, aproape o emblema a unei ciclice sarbatoriri autohtone a vietii. Cu toate astea, legendele despre macelarii vestiti sunt acum plasate la marginea legalitatii.


Cosmin Nasui


Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie - octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.

1 comment:

Ioana Dark a lu Noe said...

nu puteti sa postati cu cateva zile inainte de eveniment? asa n-are niciun rost.