Contemporary Art Romania

27 September 2008

comunicat de presa al UAP si Atelier 35

Uniunea Artiştilor Plastici din România
Str. Nicolae Iorga, nr. 21, sector 1, Bucureşti
http://www.uappr.ro

Atelier35
Str. Şelari, nr. 13, sector 3, Bucureşti
www.atelier35.eu
atelier35.blogspot.com


Comunicat de presă
Vineri, 26 septembrie 2008, Bucureşti

Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Galeria Atelier 35 regretă reacţiile apărute ca urmare a expoziţiei „Euromaniac” semnată de Benedek Levente şi se delimitează ferm de acestea.
Tânărul artist autor al acestei expoziţii a declarat că intenţia sa a fost de a „reprezenta prima sa impresie despre România actuală pornind televizorul” şi că a fost „interesat de o identitate falsă care este promovată şi hipermediatizată în mass-media româneşti, folosind elementele şi figurile reprezentative şi specifice ale acestei identităţi” – vulgaritate, sexism, aroganţă, incultură, agresivitate. Este un demers artistic personal, care se cere a fi judecat cu argumente, cu un minim standard de civilitate.
Ca urmare a expoziţiei „Euromaniac”, în data de 22 septembrie 2008, fraţii Victor şi George Roncea, alături de alte trei persoane, invocând etnia maghiară a artistului autor, au vandalizat geamurile Galeriei Atelier 35, utilizând însemne defăimătoare şi pornografice la adresa etniei maghiare din România şi a Ungariei. Intervenţia a fost documentată atât video cât şi fotografic, prezentată ca un act naţionalist, de justiţie şi distribuită pe bloguri şi pe youtube.
În data de 25 septembrie 2008, în cursul dimineţii, a avut loc o a doua acţiune la adresa expoziţiei „Euromaniac” şi a Galeriei Atelier 35 care a găzduit-o, pe pereţii şi geamurile galeriei fiind inscripţionate texte antisemite şi o somaţie cu ameninţări. Materialele descoperite în locaţia Atelierului 35 erau semnate de "Liga Antidefăimarea României” şi conţineau textul „Atenţie, iudeu denigrat!”, urmat de steaua lui David.
În ambele situaţii au fost sesizate organele de drept ale statului român, sub forma unor plângeri la Poliţie, anchetele cu privire la aceste cazuri fiind în curs de desfăşurare.
Menţionăm că atât artistul, cât şi membrii Atelier 35 au primit ameninţări scrise şi verbale, prin toate mijloacele de comunicare: site-uri proprii, telefon, alte site-uri pe internet, inclusiv la locaţia galeriei. Printre aceste ameninţări, se menţiona inclusiv faptul ca dacă nu este dată jos de pe pereţi expoziţia, se va lasa „cu consecinţe foarte grave şi incontrolabile” şi cu „dat foc la clădire”.
Uniunea Artiştilor Plastici din România si Galeria Atelier 35 doresc identificarea persoanelor care se fac vinovate de asemenea acţiuni, considerând că discriminarea, acţiunile xenofobe, extremiste şi antisemite sunt contrare libertăţii de exprimare şi statului de drept. În plus, vandalizarea geamurilor şi pereţilor exteriori ai galeriei a produs pagube materiale pe care între timp sunt nevoite să le suporte cele două organizaţii afectate.

Atelier 35 este un spaţiu destinat tinerilor(până în 35 de ani), ce promovează cercetarea artistică experimentală, noile mijloace de expresie şi comunicarea între medii.

Uniunea Artiştilor Plastici din România este o asociaţie profesională, neguvernamentală şi nonprofit, persoană juridică de utilitate publică şi de interes naţional.

Persoane de contact:
Atelier 35: Vlad Ionescu, 0744996547
Uniunea Artiştilor Plastici din România: Petru Lucaci, 0723648623

No comments: