Contemporary Art Romania

02 July 2009

young romanian art #1

















Luni 6 iulie 2009, la ora 16.00 se va deschide prima expozitie din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘after 20 years’, fiind o expozitie colectiva, ce cuprinde lucrari de Michele Bressan, Suzana Dan, Nicoleta Esinencu, Vlad Nanca, Mircea Nicolae.


Nationalism – comunismul romanesc a generat o productie de imagini, gesturi colective si constructii mentale. Devenind clisee prin folosirea repetata, aceste seturi de semne sunt vulnerabile astazi in fata unei priviri critice.

Dupa douazeci de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, imaginile conducatorilor comunisti, dar si discursul lor despre natiune si societate sunt inca actuale, constituind stratul cel mai relevant pentru orice istorie recenta.

Printr-o serie de mici interventii, fie la nivelul imaginilor sau al gesturilor, artistii expusi readuc in discutie mostenirea vizuala si istorica a acestui tip de discurs, tratandu-l de multe ori cu ironie, sau cu umor.


Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie - octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.

3 comments:

wilson said...

chiar si dupa 20 de ani? chiar n-avem nimic altceva de zis?

mircea nicolae said...

avem multe lucruri de zis, dar asta e unul dintre ele.

in cu totul alt context, ciprian muresan a expus o lucrare al carei text spune - communism never happened.

cred ca subliniaza cu eleganta o atitudine destul de raspandita printre oamenii de acasa.

romanii in trecere prin venetia care intra in galerie au o reactie standard la lucrari. ei spun mereu, cu anxietate: ce cauta astea aici? (referindu-se la portretele familiei ceausescu)

inteleg raspunsul lor, ca si pe al tau drept o invitatie de a vorbi in continuare despre acest subiect, desi la prima vedere pare epuizat.

GIURGIU said...

sicer eu as vrea sa vad lucrarile, dar... nu pot ajunge acolo. sper sa le tranteasca si pe la noi in vre-o galerie. Conceptul e fain dar nu toata lumea este pregatita pentru acest discurs, unii vor sa rupa puntea altii vor sa lege noi punti, iar oricare ar fi cazul conceptul acesta se multeaza si colo si colo. :) important este ca intotdeauna sa se mentioneze ca nu asta este tot, pentru ca noi mereu ne agitam in fata acestui subiect din motive lesne de inteles.