Contemporary Art Romania

13 January 2006

Bienala Periferic

Fondat in anul 1997, proiectul Periferic a inceput ca un festival de “performance” ce colecta atitudini artistice care analizau relatia culturala “centru-margine”. Am ales atunci “performance-ul” ca gen artistic pentru ca, pe de o parte, era un gen marginal si, pe de alta, promova un discurs asupra corpului uman, ca martor al traumelor din societate. In editiile urmatoare, evenimentul a crescut in dimensiune si calitate, ajungind in citiva ani sa devina unul dintre cele mai reprezentative festivaluri de arta contemporana din România. Daca la inceput evenimentele se organizau doar la Centrele Culturale Francez si German, ulterior expozitiile au avut loc si in seducatorul spatiu al Baii Turcesti, un loc propice pentru un viitor centru de arta contemporana la Iasi, la Palatul Culturii si in diferite spatii publice din oras. Incepind din anul 2001, festivalul s-a transformat intr-o bienala internationala de arta contemporana, organizata la Iasi de catre Asociatia Culturala Vector. Editia a 6-a a Perifericului, din 2003, a marcat trecerea la un nou nivel calitativ al evenimentului, prin invitarea curatorului suedez Anders Kreuger, care a organizat selectia internationala a artistilor si a lansat conceptul “Colturi Profetice”, inspirat din scrierile lui Walter Benjamin.

Periferic 7. Focussing Iasi
(Bienala de arta contemporana, octombrie 2005 . mai 2006)

Bienala Periferic 7 isi propune sa ini tializeze un proces de cooperare culturala care va fi, astfel, o extindere a expozitiei traditionale de arta din cadrul bienalei. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este acela de a stabili programe de colaborare de lunga durata intre artisti si institutii reprezentind scene culturale ale tarilor in tranzitie, precum România, Moldova, Ucraina, Serbia si Muntenegru. Aceste scene opereaza in contexte caracterizate prin “intirziere fertila” si analizeaza modelele culturale reprezentative si normele de piata consacrate. Proiectul Bienalei Periferic 7 este interesat in expunerea unor pozitii artistice si initiative culturale, a unor modele de colectivitate si sociabilitate, precum si a formelor organizationale care pun in discutie domeniul public. Acest proces de normalizare devine crucial atit pentru democratiile mature occidentale, cit si pentru cele aparute dupa 1989 in trasarea noii harti a Europei.

Artistii din România in dialog cu cei din Europa occidentala

O dimensiune importanta a Bienalei Periferic7 este crearea la Iasi a unei platforme de dezbateri si schimburi culturale pentru artisti din România, Moldova si Ucraina, in dialog cu cei din Europa occidentala. In acest sens, Asociatia Vector va realiza banca de proiecte si initiative artistice regionale VAD. Bienala Periferic 7 va avea patru sectiuni, fiecare avind curatori diferiti: Marius Babias (critic de arta si curator independent, Berlin), Angelika Nollert (critic de arta si curator, Siemens Arts Programme, München), Florence Derieux (curator independent, Paris) si Attila Tordai (curator independent, Cluj). Cele trei expozitii finale vor avea loc in luna mai 2006. Ca organizatori, dorim ca aceasta noua editie a Perifericului, probabil cea mai complexa de pina acum, sa creeze si un interes pe masura din partea publicului larg interesat de cultura vizuala contemporana, cit si din partea autoritatilor locale, care speram ca vor oferi un sprijin logistic pentru acest proiect cultural strategic al orasului Iasi.

Matei Bejenaru in Suplimentul de cultura nr 58

No comments: