Contemporary Art Romania

12 January 2006

Dan Perjovschi la Vector Gallery, Iasi

Galeria Vector> din Iasi,
str. Cuza Voda 41, et.1

va invita joi, 12.01.2006, ora 18:30
la conferinta sustinuta de artistul Dan Perjovschi

„ Asa deseneaza si copilul meu"

Dan Perjovschi este un artist cu agenda politica. Practica sa artistica este dublata de o practica civica sau activista. Autor de proiecte site specific si work in progress, el practica un desen deghizat sub forma de caricatura sau graffiti, functie de mediul in care este distribuit.

Scolit in perioada comunista, format in plina suprematie a naturilor statice, Dan Perjovschi expune astazi in muzee importante ale lumii (Ludwig Museum Koln, Chicago Museum of Contemporary Art, Moderna Museet Stockholm etc.) sau bienale de referinta (Manifesta, Goteborg, Istanbul). Un excomunist postmodern a carui subiect nu mai este doar blocul unde traieste ci lumea toata.

Care au fost momentele si practicile care l-au influentat? Cum de este posibila o cariera internationala cand locuiesti pe Dimbovita? Cum fuge din capitala regionala drept in satul global? Ce inseamna astazi rezistenta prin cultura? Cum este posibila independenta artistica in tara cu cel mai mare muzeu de arta din parlament din lume?

Dan Perjovschi va expune in cadrul bienalei Periferic 7, in cadrul sectiunii curata de Marius Babias.

Intr-o lume a elitelor arogante si semidocte cea mai mare lauda care i se poate aduce lui Dan Perjovschi este sa i se spuna: „asa deseneaza si copilul meu...".


Dan Perjosvchi s-a nascut la Sibiu i n 1961 si este absolvent al Conservatorului George Enescu, sectia pictura, Iasi, 1981.
Din 1991 este membru al redactiei Revistei 22, Bucuresti, iar din 1996 este membru al Grupului pentru Dialog Social. Este editor invitat la revista IDEA Cluj.
In anul 2005 a avut expozitii personale la Muzeul Ludwig Koln, Centrul de Arta Contemporana Le Quartier, Quimper Bretagne, Exit Gallery Kosovo si a participat in cadrul expozitiilor de grup "New Europe" la Fundatia Generali din Viena, "Just Do It" la muzeul Lentos din Linz, "On Difference" la Kunstverein Stuttgart, "Despre oras" la Fundatia Gulbenkian Lisabona, "Buenos Dias Santiago" la MAC Santiago de Chile, "I Still Believe in Miracles" la Muzeul de Arta Moderna a orasului Paris, a 9-a editie a Bienalei de la Istanbul, "Treshold" la Media Space Perth si "Migration Projekte" la Kolnischer Kunstverein.

Dan Perjovschi este nominalizat pentru premiile de arta "Blue Orange", Germania si "The Vincent", Olanda.

Proiectele Galeriei Vector> sunt realizate cu sprijinul Programului
Cultural Elvetian in Romania - Pro Helvetia SDC.

""""""""""""""""""""""""""""""" Vector> GalleryCuza Voda 41, 1st Floor700038 Iasi, Romaniatel/fax: +40 232 237 486email: vector.gallery@gmail.comopening hours: Tue - Fri 10 -16 director: Matei BEJENARUmob: +40 723 508 738coordinator: Catalin GHEORGHEmob: +40 723 785 816

No comments: