Contemporary Art Romania

31 January 2006

casa de productie japoneza MADHOUSE in Bucuresti

proiectii anime detalii aici


Casa de productie Madhouse are o istorie veche incepind cu filme horror de animatie devenite clasice precum Wicked City unde problemele diplomatice se rezolva intre agenti demonici si semi-umani dintr-o alta dimensiune intunecata insa apropiata de noi - si mergind pina la
Perfect Blue care trateaza foarte eficace problemele nascute de masina de produs idoli a Asiei si felul in care admiratorul fanatic se razbuna pe cel care indrazneste sa incerce o schimbare de imagine.
Madhouse au produs si filmul Metropolis ca pe un tribut adus marelui Osamu Tezuka - parintele manga-ului si anime-ului modern, dar si al metaforelor robotico-sociale japoneze.
Tokyo Godfathers este strins ancorat in realitatea tragicomica a unei Japonii afectate de recesiunea economica. Eroii principali sint practic niste vagabonzi - cei care au fost scuipati afara de miracolul tehnologic japonez: o fata fugita de acasa care traieste din tomberoane dupa ce si-a injughiat tatal politist, un alcoolic cersetor fost jucator de jocuri de noroc si o prostituata homosexual pensionat ca urmare a unui accident. Ei gasesc un bebelus abandonat in gunoaie si il adopta.




Masao Maruyama a lucrat in tineretea lui chiar alaturi de marele Osamu Tezuka (supranumit pe buna dreptate manga-no-kami - zeul manga-ului). In anii 80 fondeaza Madhouse unde sint produse: Barefoot Gen, Dagger of Kamui, Record of Lodoss Wars, Urusei Yatsura, Vampire Hunter D, Ninja Scroll, Cardcaptor Sakura, Trigun, Perfect Blue, X, Boogiepop Phantom, Chobits, PitaTen, Abenobashi Maho Shotengai, Ninja Scroll, Technolyze si multe altele.

No comments: