Contemporary Art Romania

27 June 2008

Periferic 8 - Art as Gift / Arta ca dar



Bienala de Arta Contemporana
Iasi, Romania
3-18 Octombrie 2008

A opta editie a Bienalei de Arta Contemporana Periferic o are drept curator pe Dora Hegyi (project leader la tranzit.hu/ Budapesta, Ungaria) si este organizata de Asociatia Vector (Iasi), avand ca partener principal Banca Comerciala Romana.

Proiectul Periferic a fost initiat in 1997 de catre artistul Matei Bejenaru. Periferic a inceput ca un festival de performance la Iasi, care a evoluat in mod organic catre o forma de expunere care depasea granitele formatelor si ale genurilor. Incepand cu 2001, Periferic a devenit bienala internationala de arta, organizata de Asociatia Vector. Detalii despre istoria Bienalei Periferic pot fi gasite la adresele www.periferic.org si www.perifericbiennial.wordpress.com.

Conceptul - Art as Gift / Arta ca Dar
Conceptul bienalei propune un model alternativ de schimb si pune intrebarea: poate fi vazuta arta drept dar? In timp ce Bienalele Periferic anterioare au pus in discutie mecanismele de piata ale artei contemporane, Periferic 8 analizeaza direct metodele speculative care influenteaza realizarea si valoarea sociala a artei. Practica sociala a oferirii de daruri in sensul ei de zi cu zi este traita ca gest pozitiv, avand in vedere ca tuturor ne place sa daruim si sa primim daruri. Schimbul poate fi reciproc, dar el reflecta un sistem complex de diverse motivatii: relatiile de putere, dependenta si dorinta de prestigiu. Daruirea este de asemenea o metafora pentru a descrie economia artei de la creatie/productie, trecand prin diseminare/distributie, si pana la receptie/consum.

Periferic 8
Periferic 8 aspira sa-si formeze publicuri locale, si astfel incetateneste o abordare paradigmatica pentru initiativele similare din regiune. Prin proiecte noi si prin evenimente paralele de mediere creativa, Periferic 8 doreste sa joace rolul de mediator, intarind astfel dialogul dintre diversele domenii culturale. Pe de o parte prezinta modele alternative de educatie, activand publicul deja specializat, artistii, criticii de arta si teoreticienii, pe de alta parte implica alte segmente ale intelectualitatii locale si persoane interesate de procesele receptarii si ale medierii. Proiectul cauta sa consolideze constiinta culturala locala pentru a forma o comunitate civila dinamica, care sa se simta raspunzatoare pentru propriul context si sugereaza ca arta contemporana este un domeniu transdisciplinar, in care se pot discuta chestiuni sociale si politice care afecteaza un spectru larg de oameni. In cadrul bienalei Periferic 8, va fi dezvoltat un proiect de mediere creativa de catre Studioul de practici si dezbateri artistice, platforma de cercetare critica a Asociatiei Vector.

Curatorul
Dora Hegyi este istoric de arta si curator, si traieste in Budapesta. Intre 1996-2003 a fost curator la Muzeul Ludwig din Budapesta, si a initiat Project Room in Museum in 1999. Dora Hegyi a fost, printre altele, curatorul expozitiilor “Budapest Box - The hidden scene of the 1990s" (co-curator), 2002 si “Moszkva ter-Gravitation”, 2003. Din 2005 Dora Hegyi este project leader la tranzit. hu, o initiativa de arta contemporana sustinuta de Grupul Erste Bank, care organizeaza evenimente discursive. In acest cadru, ea a initiat Scoala Libera de Teorie si Practica a Artei, pentru a consolida analiza profesionista a artei si gandirea critica din Ungaria.

Organizator:

Asociatia Vector Iasi

Partener principal:

Banca Comerciala Romana

Parteneri:

ksak Centrul pentru arta contemporana Chisinau

Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi

Sustinut de:

Bienala Periferic 8 este finantata partial printr-un grant oferit de American Center Foundation pentru programele Asociatiei Vector.

Administratia Fondului National Cultural

Primaria Municipiului Iasi

(alti sustinatori urmeaza a fi confirmati)

Parteneri media:

(alti parteneri media urmeaza a fi confirmati)

Echipa Periferic 8:
Director: Matei Bejenaru
Curator: Dora Hegyi
Asistent-curator: Zsuzsa Laszlo
Coordonator office: Alex Bounegru
Proiect de mediere creativa: Catalin Gheorghe, Dan Acostioaei, Cristian Nae, Ana-Maria Iftimi, Oana Nicuta, Alex Bounegru
P. R. si comunicare: Vlad Morariu (coordonator), Georgiana Alexandrescu, Ionut Tudor
Design: Lavinia German
Documentare foto si video: Alex Grigoras

Contact:
Tel/Fax: 0040 232 237486, 0040 723 508738
Email: periferic.info@gmail.com
Website: www.periferic.org Weblog: www.perifericbiennial.wordpress.com

No comments: