Contemporary Art Romania

30 September 2009

Marius Bercea la Spatiul Laika"Metoda de desen"

vernisaj 2 octombrie, ora 19-21

Laika Bucuresti anunta deschiderea expozitiei “Metoda de desen” a artistului Marius Bercea. Mediul predilect in care se manifesta Marius Bercea este pictura, insa pentru aceasta expozitie artistul experimenteaza medii neconventionale de exprimare cum ar fi desenul cu glet pe perete sau pirogravura pe lambriuri.
Arta lui Bercea se concentreaza in general pe ideea de amintire, iar tema acestei expozitii nu face exceptie. Desenul in glet pe perete reprezinta un peisaj diluat, vag, in care se citeste structura geometrica a unor scari care il traverseaza. Tonurile de gri pulverizate pe materia alb-galbuie a gletului dau un aspect de relicva imaginii.
Pirogravura pe lambriuri asamblata pe peretele opus desenului in glet infatiseaza un grup de personaje care se pozeaza in fata unui monument – un pretext pentru o fotografie de pus in albumul de familie. Cele doua imagini sunt contrastante, desenul in glet are tonuri modulate de gri si alb, iar imaginea din pirogravura are efecte de clar-obscur. Sunt doua imagini care corespund memoriei diurne si memoriei nocturne, aparent disparate, dar care se completeaza prin asociere.


Materialele de lucru nu sunt alese intamplator, atat lemnul lambriurilor cat si gletul sunt materiale care suporta invechirea, memoreaza efectele timpului si au puterea de a evoca privitorului amintiri personale.

LAIKA
Cristian Tell 21, et. 1, ap. 2
Bucuresti

No comments: