Contemporary Art Romania

23 September 2009

young romanian art #9
















Miercuri, 23 septembrie 2009, la ora 16.00 se va deschide a noua expozitie din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘games and toys’, fiind o expozitie de grup, ce cuprinde lucrari de Alina Andrei, Simion Cernica, Cuzina si Veda Popovici.


Si in anul 2000 noi nu vom mai fi copii. Parintii vor fi niste oameni aproape batrani, copilaria un loc indepartat pe care il poti descoperi aproape intact intr-o serie de diapozitive care nici macar nu iti apartin. Profesorii, jucariile, sporturile de performanta sunt toate acolo, undeva in spatele tau, ramase in urma.

Peliculele fotografice au inregistrat momentul care acum e doar partial accesibil. Uniformele, steagurile si imaginea conducatorului reflecta nu atat puterea de convingere a povestii oficiale, cat candoarea unei copilarii reale, pe care doar cei nascuti in anii ’80 in Romania, sau mai inainte, o pot simti cu adevarat.

Poate ca vom fi un fel de oameni mari, care in timpul liber se joaca de-a fotografia. Sau mai degraba, vom juca feste spiritului prafuit al gesturilor-cliseu produse de oamenii din cluburile fotografice. Ne vom gandi iarasi la spontaneitate si vom rade cu dezinvoltura de altii.

Sau vom fi niste oameni mari care poarta ochelari. In lentile, mereu imagini nostalgice, pe jumatate mincinoase, care acopera si deformeaza prezentul. Si uneori, din plictiseala, senzatia ca totul s-a mai facut.


Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie - octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.

No comments: